Optische middelen: alles over contactlenzen

Gepost op

De contactlens als optisch hulpmiddel

Contactlenzen zijn als optisch hulpmiddel een prima alternatief voor de bril. Ze worden ook meer gebruikt dan u aanvankelijk zou denken. Toch is het wel wijs om u goed in te lezen en niet zomaar een drogist binnen te stappen om daar een pakket aan te schaffen. Een goede oogmeting en degelijk advies zijn van essentieel belang om uw zicht nu, maar ook in de toekomst te waarborgen. Immers, u heeft maar één paar ogen. Wees dus niet te nonchalant. Saton Optiek denkt graag met u mee over de beste keuze voor uw ogen.

Welke lenzen zijn er allemaal?

Er zijn verschillende soorten contactlenzen op de markt. Afhankelijk van uw wensen is er, eventueel in goed overleg met de oogarts of opticien een keuze te maken in het soort lenzen dat bij u past. Hieronder vindt u de meest voorkomende contactlenzen.

* Harde contactlens

* Zachte contactlens

* Daglens

* Nachtlens

* Gekleurde lenzen

* Multifocale lenzen

Harde contactlenzen

De harde lens was vroeger van glas. Een korte tijd althans, daarna werd het vervangen door PMMA. Voordelen van harde lenzen is dat ze correct aansluiten op je ogen, minder snel gaan scheuren. Met harde lenzen zijn oogafwijkingen ook beter te corrigeren. Nadeel van de lenzen is dat ze relatief duur zijn, je tijd nodig hebt om eraan te wennen en ze minder lekker zitten (vormen minder naar je oogbol) dan de zachte.

Zachte contactlenzen

Dit is de meest gebruikte lens. Voordeel van deze lenzen is dat ze goedkoop in aanschaf zijn, je er heel snel aan went en je ze nagenoeg niet voelt. Zachte lenzen scheuren sneller en ook wordt er meer vuiligheid geabsorbeerd.

Daglens - De daglens is er speciaal voor één dag. Deze lens is er vaak in combinatie met een maandpakket. 

Nachtlens - Deze lenzen worden 's nachts gedragen. Tijdens uw slaap corrigeren ze uw ogen, zodat u overdag zonder hulpmiddel een goed zicht hebt.

Gekleurde lenzen - Er bestaan lenzen die de kleur van je ogen aanpassen. Je kan dus, als je blauwe ogen hebt, lenzen aanschaffen die uw ogen bruin laten kleuren. Ook groen en blauw behoren tot de mogelijkheden.

De voor- en nadelen van contactlenzen in het algemeen

Het dragen van contactlenzen biedt vrijheid. Er is namelijk geen brilrand meer die u in de weg zit. Enkele algemene voor- en nadelen:  

Voordelen contactlenzen  

* Staat vaak mooier

* Regen of stoom vormt geen hinder meer

Nadelen contactlenzen

* Kost tijd om in te zetten

* Is duurder dan een bril

* Kan irriteren

* Op lange reizen kan het een obstakel vormen 

 

Weeg de voor- en nadelen af en win informatie in. Op die manier houdt u uw ogen gezond.


Delen