De opticien

Gepost op

Opticien

Ziet u het niet meer helemaal goed, dan is het verstandig om uw ogen te laten meten. U hoeft hiervoor niet naar een oogarts. U kunt dit gewoon bij de opticien laten doen. Zij hebben mensen in dienst die hiervoor speciaal opgeleid zijn. Na de oogmeting krijgt u gelijk de uitslag. Als u een minafwijking heeft, heeft u een gewone bril of contactlenzen nodig. Als u een plusafwijking heeft, heeft u een leesbril nodig. Een leesbril hebben ze vaak in allerlei sterktes op voorraad, de kans is dus groot dat ik gelijk de juiste leesbril mee kunt nemen. Als u een gewone bril nodig heeft, noet deze gemaakt worden, dit duurt enkele dagen. Lenzen kunnen vaak ook gelijk meegenomen worden, de meeste sterktes hebben ze op voorraad.


Bril

Een opticien heeft heel veel verschillende monturen in huis. Het is vaak lastig om een keuze uit de verschillende modellen te maken. De opticien kan u hierbij adviseren (welk model past bijvoorbeeld bij de vorm van uw gezicht). Als u het montuur gekozen heeft, zal de opticien met u kijken naar wat voor soort glazen u wilt. Als alles bekend is, zal de bril besteld worden en enkele dagen later kunt u deze ophalen bij de opticien. Hij zal de bril van voor u afstellen op uw gezicht, zo zal hij bijvoorbeeld de neusvleugeltjes goed zetten en ook de pootjes achter uw oren op de juiste maat afstellen.


Lenzen

Als u lenzen wilt, moet er eerst gekeken worden naar welk soort lenzen voor u geschikt is. Er zijn onder andere harde lenzen, zachte lenzen en nachtlenzen beschikbaar. Niet alle lenzen zijn geschikt voor alle ogen. Vaak krijgt u een paar lenzen mee om een paar dagen uit te proberen. Als u kiest voor zachte lenzen, dan moet u ook nog een keuze maken uit lenzen voor een dag, voor een maand of voor een half jaar. Als u kiest voor lenzen voor een dag, dan hoeft u ze niet steeds schoon te maken, dan kunt u ze weggooien als u ze uit doet en de volgende dag kunt u een setje nieuwe lenzen inzetten. Als u kiest voor lenzen voor een half jaar of maand, dan moet u ze elke dag schoonmaken met speciale lenzenvloeistof. Zo voorkomt u infecties van uw ogen. Als u uw keuze gemaakt heeft, dan is het in het begin nog een hele klus om uw lenzen in te zetten. In het begin zult u veel knipperen en daardoor de lenzen niet makkelijk in kunnen zetten, maar u zult merken dat het al snel beter gaat. Na een aantal weken is het een fluitje van een cent en heeft u binnen een minuut uw lenzen in.

Kijk voor een vakbekwame opticien in Den Haag bij Oogmerk Tundermann


Delen