Wat doet een audicien?

Gepost op

Wanneer ik aan een audicien dacht, dacht ik aan iemand die het gehoor van een client meet. Maar wat deze specialist nog meer doet, daar had ik geen idee van. Ik besloot mij hier eens wat meer in te verdiepen. Zo kwam ik tot de conclusie dat ze meer doen en meer moeten weten dan ik dacht. Een audicien is gespecialiseerd in audiologie. Dat wil zeggen: het meten en het corrigeren van de gehoorfunctie. Deze specialist heeft niet hetzelfde beroep als een KNO-arts. Een KNO-arts houdt zich bezig met diagnoses en behandelingen van medische klachten. Een audicien houdt zich bezig met hoortoestellen en audiologische apparatuur. Ga altijd na of een audiologische specialist als gecertificeerd geregistreerd is. In dit geval hebben ze het keurmerk: Erkend Audicien. Naast het testen van de gehoorfunctie (audiometrie) en het afstellen van gehoorapparatuur zijn er ook andere taken die behartigd worden door deze specialisten. 

De taken van een audicien 

Het kan natuurlijk zijn dat een client binnenkomt met klachten heeft met klachten over het gehoor of de oren, waarbij medische hulp noodzakelijk is. De specialist van Linneweever onderscheidt dit en verwijst, indien nodig, de client door naar de huisarts. Daarnaast geven deze audiologische specialisten advies over gehoorapparaten. Ze geven niet alleen advies maar ze stellen ook het hoortoestel zeer precies af, zodat je de client er ten volle voordeel van kan hebben. Ook voor controle en reparaties van gehoortoestellen kan je bij ze terecht. Niet alleen mensen met hoorproblemen komen bij de audicien terecht. Misschien heb je gehoorbeschermers nodig of oordopjes voor tijdens het zwemmen. Een audiologisch specialist adviseert je hierbij en zorgt ervoor dat de oorstukjes goed passen. Ten slotte sturen ze beschadigde toestellen terug naar de leverancier wanneer deze niet te repareren zijn en ze houden nauwkeurig de gegevens bij van hun clienten. 

De verschillende metingen 

Je weet nu wat de taken zijn van een audiologisch specialist, maar wat voor metingen verricht hij nou precies? Er zijn namelijk verschillende soorten hoortesten. Zo heb je de toonaudiogram. Hierbij krijgt de client piepjes te horen die niet alleen verschillen in decibel, maar ook in hoogte. De client geeft het aan wanneer hij een piepje hoort. Bij een spraakaudiogram klinken er woorden die de client na moet zeggen. Bij een luidheidsmeting wordt gekeken wanneer een client een geluid als hard of zacht ervaart. Tijdens een spraak-in-ruis test wordt gekeken of iemand ondanks stoorgeluid spraak kan verstaan. Ten slotte is er de richtinghorentest. Hierbij wordt getest of de client kan aangeven uit welke richting een geluid afkomstig is.


Delen